2020. április 27., hétfő

Magyar irodalom 04.27-28.



Kedves Tanítványom!

Ellenőrizd a munkafüzetben a megoldásaidat!

Mf.: 38. o.
1.,
kiegészítés (több megoldás is lehetséges) : mondta, kegyetlenül, halálát, kezdte, zsiványtanyát, buzog, között, egy végső, gonosz
2.,
béka, patkányfej, koponya, macskafarok
3., 
banya, szipirtyó, boszorka
4., 
Az óriáskirály legyőzése a lényegesebb, hiszen Jancsi a további kalandjaiban nem tudna sikeres lenni az óriások segítsége nélkül. A boszorkányok elpusztítása önálló történetként is megállná a helyét.

Mf.: 39.o.
2.,
kalandozik, barangol, „csavarog”,…
3.,
- a nyáj elszéled T; - Jancsit elkergetik T; -zsiványkaland E; -katonának áll T; -kiszabadítja a királylányt T; - hazarepíti a griffmadár T; óriások T; boszorkányok E; - temetői jelenet E
6.,
megszemélyesítések:
A nap lehanyatlott;…a hold leszállt,…Harcoltak hantjai a rontó idővel…, A száját mindenik sírhalom feltátja,…a föld reszketve dobogott;

A 21-22. fejezetről néhány gondolat:

A boszorkányok elpusztítása (21. fejezet) és a zsiványkaland (6. fejezet) között sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Mindkét esetben távoli fény vezeti hősünket, aki a rossztól és gonosztól megszabadítja az embereket. A boszorkányok azonban már földöntúli lények. Az ellenük való küzdelemben szintén csodás lények, az óriások segítik. Jancsi bosszút áll a banyán Iluska haláláért, s mint aki jól végezte dolgát folytatja az útját.
A 22. fejezet temetőben játszódó, kísérteties jelenetek stílusa különbözik a népmesei jellegtől. Egész más világba csöppenünk, borzongással tölt el bennünket. A hajnali kakasszó ébreszt fel bennünket is ebből a rémes látomásból.

Következzék az utolsó négy fejezet, amelyek Tündérország birodalmában játszódnak.  Felgyorsulnak az események. Mesés körülmények, történések után János vitéz hosszas kalandozása véget ér.

23. fejezet -  Átkelés az Óperenciás-tengeren

24. fejezet -  Megérkezés Tündérországba

25. fejezet - A három kapu próbája

26. fejezet -  Tündérország csodás szigete

27. fejezet -  János vitéz és Iluska Tündérország fejedelmi párja lesz


Az újabb akadály leküzdéséhez Jánosnak már segítőre volt szüksége. A történések a mesék világát idézik.  Újra használja a csodálatos sípot. A népmesékből ismert meseszámok is megjelennek: az óriás 3 hétig viszi a fiút az Óperenciás-tengeren. Tündérország 3 kapujának őrzői: 3 medve, 3 oroszlán. Újabb, mesékből ismert szereplő, egy sárkány őrzi az utolsó kaput.
Sok izgalmas kalandot élünk át, de a feszültség akkor ér tetőpontra, amikor János a szerelme sírjáról leszakított rózsaszálat a Tündérország közepén álló tóba dobja. Megtörténik a csoda: Iluska életre kel.
Hősünk kétszer utasította vissza a királyi trónt, de most másként dönt, hisz megtalálta szerelmét, így a boldogságot is.
A megoldás is a népmeséket idézi: a gonoszok már megbűnhődtek, most pedig a jók elnyerik megérdemelt jutalmukat.

Füzetedbe másold be az alábbiakat:

Petőfi Sándor: János vitéz 23-27. fejezet
Átkelés az Óperenciás-tengeren - Megérkezés Tündérországba - A három kapu próbája –
János vitéz és Iluska Tündérország fejedelmi párja lesz

A munkafüzet feladataiból az alábbiak kötelezőek.
40.o./6.
41.o./5.
42.o./1., 2., 3., 6., 8.
43.o./2., 6., 8.
44.o./ 2., 6., 9.

A munkafüzet feladatait most nem kell elküldened. Megszerzett tudásodat az összefoglaláskor, majd egy tudáspróbán bizonyíthatod.
Munkádban légy olyan bátor, megfontolt, kitartó, okos, mint Jancsi a 27 fejezeten át!

LearningApps játékos feladatok gyakorláshoz:


Küldd el nekem a következő feladat megoldásának képkockáját fotón!
Határidő: 2020. 05.02.

Köszönöm a munkád!
Erika néni



  
   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése