2020. március 17., kedd

Katolikus hittan


Mn 5.b kathittan 0317

Kedves Gyerekek!                                                                                                      

A hittanórákat is új formában folytatjuk. Kitartást, önfegyelmet kívánok ehhez a munkához. Én is megírom minden órára a feladatot, s jó munkát kívánok.
Szeretettel: Marianna n
1.      Mózes gyermekkora után Mózes küldetésével folytatjuk a történetet. Azt kérem, hogy hangos olvasással olvassátok el a TK 46. és 47.-48. oldalán a szentírási részt.
2.      Oldjátok meg a TK 48/1 és 48/2-es feladatát!
3.      A 10. csapáshoz egy részletesebb történetleírást is olvassatok el, majd a megadott feladatokat oldjátok meg!
A 10. csapás
Az Úr így szólt Mózeshez: „Még egy csapást hozok a fáraóra és az egyiptomiakra, akkor majd elbocsát benneteket, sőt, maga fog elűzni.  Éjfélkor végigvonulok Egyiptomon. Minden elsőszülött meghal Egyiptom földjén: a fáraó elsőszülötte is, akinek a trónján kellene ülnie, és a rabszolganő elsőszülötte is: azonkívül minden állat elsőszülötte.”Az Úr így szólt Mózeshez és Áronhoz Egyiptomban: „Ez a hónap legyen számotokra a kezdő hónap: ez legyen az év első hónapja. Hirdesd ki Izrael egész közösségének: a hónap tizedik napján mindenki szerezzen egy bárányt családonként, egy bárányt házanként.  Az állatlegyenhibátlan,hímésegyéves. Tartsátok a hónap tizennegyedik napjáig. Akkor Izrael közösségének egész gyülekezete a két este között vágja le. Vegyenek a véréből és kenjenek belőle annak a háznak a két ajtófélfájára és szemöldökfájára, amelyben elköltik. A húsát – tűzön megsütve – még akkor éjszaka egyék meg. Kovásztalan kenyérrel és keserű salátával fogyasszák el.  Így fogyasszátok: a derekatok felövezve, saru a lábatokon, bot a kezetekben. Sietve egyétek, mert ez az Úr átvonulása. Én végigvonulok azon az éjszakán Egyiptomon, és megölök minden elsőszülöttet Egyiptomban: embert és állatot, s ítéletet tartok Egyiptom minden istene fölött, én, az Úr. A vért használjátok annak a háznak a megjelölésére, amelyben laktok. Ha látom a vért, kihagylak benneteket. Titeket nem ér a megsemmisítő csapás, amellyel Egyiptomot megverem. Ez a nap legyen számotokra emléknap, és üljétek meg úgy, mint az Úr ünnepét! Nemzedékről nemzedékre tegyétek meg ünnepnapnak mindörökre!”
Éjfélkor az Úr lesújtott minden elsőszülöttre Egyiptom földjén. Nagy sírás tört ki Egyiptomban, mert nem akadt ház, amelyben halott ne feküdt volna. A fáraó még éjjel hívatta Mózest és Áront, és rájuk parancsolt: „Induljatok, és menjetek ki népem közül, ti és Izrael fiai! Menjetek és mutassatok be áldozatot Jahvénak kívánságtok szerint! ” 
Izrael fiai elindultak, a gyalogos férfiak – családjukat nem számítva – mintegy hatszázezren.  Tömérdek összeverődött népség is ment velük, valamint juh, szarvasmarha és sok állat.  Az idő, amelyet Izrael fiai Egyiptomban töltöttek, 430 esztendőt tett ki. Ez az éjszaka, amelyen az Úr virrasztott, hogy kihozza őket Egyiptom földjéről, legyen Izrael fiai számára is az Úr tiszteletére átvirrasztott éjszaka minden nemzedéken át!
  1. Töltsd ki a táblázatot!

zsidó húsvét
keresztény húsvét
Honnan szabadultak?


Mi árán szabadultak?


Mit ünnepelnek?



  1. Fejezd be a megkezdett mondatokat!
A zsidók a kivonuláskor kovásztalan kenyeret ettek, mert_________________________________
________________________________________________________________________________________________________.
A keserű saláta emlékezteti őket _______________________________________________________________________.
Felövezve és saruban ettek, hogy________________________________________________________________________.
A kovásztalan kenyér másik neve_______________________________________________________________________.
Jézus tanítványaival a széderestet ___________________________________________________________ ülte meg.
3.      Válaszolj a kérdésekre!
Milyen csapások sújtották az egyiptomiakat?        
Mi volt a 10. csapás?                                                                                  
Hogyan menekülhettek meg a zsidók a 10. csapás alól? 
 Mennyi időt töltöttek a zsidók Egyiptomban?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése