2020. március 18., szerda

2020.03.18. Ének


Ének

Kedves Gyerekek!
1. feladat a beéneklés: Ma a Lali a lila ló elalélt választottam kezd jó mélyről és énekeld el még két magasabb hangról is.
2 .Elérkeztünk a reneszánsz kor zenéjéhez. A füzet hátuljába írjunk néhány mondatot a reneszánsz korról: A reneszánsz szó újjászületést jelent. Jellemzi az emberközpontúság, a tánc fénykora, a hangszeres kíséret nélküli kóruséneklés (a capella) Központi hangszer a lant, de van mellette furulya, viola da gamba (hegedű elődje) https://www.youtube.com/watch?v=XVtkxtwWr5M,  csörgődob, új hangszer a csembaló. Ezen a linken sok képet találsz róla. https://www.google.com/search?q=csembal%C3%B3+k%C3%A9p&sxsrf=ALeKk02WEwHMFWX_CDvjpqvE3o03zRpaOw:1584450003959&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=z3CYkdlWaLDn
A felépítése és működése https://hu.wikipedia.org/wiki/Csembal%C3%B3
Hangját és működését itt nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=892fojeC_QI
A kialakult műfajokról a következő órán beszélünk.
3. Josquin Prímkánonjával szeretném ha megismerkednénk. A prímet tudjuk mit jelent : 1 Ez a kánon hangról hangra leutánozza az előtte lévő dallamot.
4.Hallgassátok meg https://www.youtube.com/watch?v=rnz-AXwX1GI
Latin nyelvű mise tétel az Agnus Dei már tanultunk róla a gregorián misetételeket lapozd fel a füzetedben hátul.
Nem kérem, hogy otthon énekeljétek de szeretném ha ceruzával fölé írnád a felső szólam hangjait szolmizálva az első két sornak . Fotózd le és küld el a juliannajuhasz395@gmail.com címre.
Úgy láss hozzá ahogyan szoktuk: előjegyzés, mondóka dó és a kezdő hang megállapítása.
5.Végezetül énekeld el a már tanult Nyár kánont a Tk.74.o.
Jó munkát kívánok!  Viszontlátásra! J Juli néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése