2020. május 19., kedd

Református hittan 05.19.


Pünkösd előtt
Jézus mennybemenetele áldozócsütörtök
Ezen a héten, két nap múlva áldozócsütörtök.
Pünkösdre készülve előttünk áll egy jeles nap, amiről sokan nem is tudnak, vagy nem fontos a számukra. Pedig ez hozzátartozik a megváltás történethez. A Fiú Isten, Jézus Krisztus a teremtmény formáját felvéve 33 évig emberként élt a földön. Nem maradhatott itt, eljött az ideje, hogy vissza- menjen a másik dimenzióba, a mennybe, ami az Isten „tartózkodási helye,” ha egyáltalán lehet így nevezni. Isten mindenütt ott van, betölti az egész világot.
Jézus felkészíti tanítványait erre az eseményre, hogy ő innen a földről visszamegy az Atyához. Nem értik, amit mond. Tíz nappal pünkösd előtt megtörténik a csoda.  
„Miután ezt mondta, szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől. Amint távozása közben feszülten néztek az ég felé, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában, akik ezt mondták: Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve, Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe.” Apostolok cselekedeteiről írott könyv 1. része 9-11. versek.
A másik dimenzióba való átmenetelhez nem szükséges a felemelkedés. Az egy pillanat alatt történik: megjelenés, lásd az angyalok, vagy eltűnés formájában. Miért történt mégis így? Isten számunkra felfoghatatlanul hatalmas, úgy is szokták mondani, Mindenható. A nagyobb azt jelenti, hogy tőlünk magasabb, fentebb van, isteni magasságban. Régebben a Bibliát olvasva azért képzelték az emberek, hogy Isten és a mennyország a felhők fölött van. A tudomány fejlődésével azonban rájöttünk arra, hogy a felhők fölött szintén a teremtett világ hatalmas mindensége van. Arra is rájöttünk, hogy lehetséges a párhuzamos világ. Egy másik dimenzió, ahol nem az anyagi világ törvényei vannak. Ott nincs tér, nincs idő, nincs anyag. A Biblia azt írja, Isten öröktől fogva van és örökké lesz. Vagyis ez az idő nélküli lét. Ebbe lép bele az ember is a földi élete végén. Minden ember életének van kezdete a fogantatás pillanatában, de nincs vége! Nem mindegy, hogy az örökkévalóságot hol töltjük. Aki hisz Istenben, az az örökkévalóságban örökké vele él. Aki nem az nélküle örökké létezik. Jézus erről beszél a tanítványoknak, amikor azt mondja: én elmegyek, hogy helyet készítsek nektek. Na de, jön ilyenkor a kérdés: Mi van azokkal az emberekkel, akik Jézus előtt éltek? Nem jutnak be a mennybe? Az örökkévalóságot Isten nélkül kell tölteniük? Nem, hiszen az előbb volt szó arról, hogy ott nincs idő. Jézus munkája érvényes az első embertől kezdve mindenkire. Sokszor igen indulatosan, sorolva az érveket, általuk bizonyítéknak gondolt dolgokat, vitatkoznak velem. Mikor minden érvet felsoroltak, csak annyit szoktam kérdezni. Mi van, ha mégis van Isten? Nem érné meg mégis nyitva hagyni a lehetőségét, hogy Ő létezik?
Igen, jól gondolják az emberek, hogy „lenni kell valaminek a halál után”. De ez kevés, ez egy bizonytalanságot hordozó kijelentés. A biztosat a Biblia írja. A nagycsütörtöki esemény éppen ezt mondja el nekünk.
Az elhunytak lelke nem rakéta módjára lő ki az űrbe, hanem csendben átmegy a másik dimenzióba.
Jézus azt mondja, helyet készítek. Tehát mi, emberek követjük őt.
Ha van kérdésetek az olvasottakkal kapcsolatban írjátok meg, nehogy bennetek maradjon.
Edit néni



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése