2020. május 25., hétfő

Magyar irodalom 05.25.


Kedves Tanítványom!

Folytatjuk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényének feldolgozását.
Szükséged lesz a regényre, a tankönyvedre, munkafüzetedre, füzetedre.

Összefoglalom a regény hátralévő öt fejezetét. Olvasd el gondosan!

VI. fejezet – A haditerv
Kiáltvány

Színhely: a grund, ahol az elnök kihirdeti az ostromállapotot. A gittegylet köreiben ismét botrány robban ki, a tagok egyrésze Barabással az élen, az új elnök Kolnay megbuktatását kezdeményezi. Boka ismerteti a haditervet. Nemecsek lesz Boka szárnysegédje. Nemecsekre féltékenyek a többiek. Mielőtt a hadgyakorlat elkezdődne, Geréb megérkezik. Szeretne újból a csapathoz csatlakozni, de nem fogadják vissza. Geréb apja szeretné tisztázni, hogy fia áruló-e. A kis Nemecsek megvédi Gerébet, és azt mondja, hogy Geréb nem áruló. Geréb apja boldogan tér haza. Boka hazakíséri Nemecseket, aki már alig áll a lábán, lázálmai, képzelődései vannak a magas láztól (halucinál).
Boka hazakíséri Nemecseket

VII. fejezet – A hadüzenet
Színhely: az iskola, majd a grund. Másnap latin órán Rácz tanár úr is észrevette, hogy a fiúk majd kibújnak a bőrükből. Sokan részt akartak venni a csatában, de Boka nem engedett maguk közé idegent. Pál utcainak lenni: kiváltság, kitüntetés. Felmerül a Nemecseket elítélő gittegyleti bejegyzés „nemecsek ernő áruló” visszavonása. Boka felveszi a tábornoki címet.

Geréb bocsánatkérő levelére a Pál utcaiak visszaveszik a megtévedt fiút. Követek érkeztek a vörösingesektől, akik elhozták a hadüzenetet. A két csapat megegyezik a harc szabályaiban. A füvészkerti küldöttség Áts Ferivel az élén meglátogatja a nagybeteg Nemecseket.

VIII. fejezet – A háború
Színhely: az iskola, majd a grund. Módosul az eredeti haditerv. Az ütközet eleinte a védők győzelmét ígéri, azonban a támadók kétségbeesésükben megszegik a szabályokat, és már-már ők kerekednek fölül.
Tetőpont: A hazulról ideszökött lázas Nemecsek minden erejét összeszedve a földhöz teremti Áts Ferit, eldöntve ezzel a küzdelmet.

Nemecsek hőstette

A hőstettéért kapitánnyá előléptetett kisfiút édesanyja kétségbeesetten viszi haza, az egész Pál utcai sereg kíséretében.

IX. fejezet – A gittegylet (2)
A gittegylet könyvében Nemecsek Ernő nevét csupa nagybetűvel írják le. Bokát Hunyadi Jánossal egyenrangú hősként ünneplik, de követelik tőle az egyleti vagyon megtérítését. Kolnay és Barabás ismét egymással marakodik.
Díszokirat


X. fejezet – Nemecsek halála és a grund elvesztése

Színhely: a Rákos utcai ház, majd a grund. Nemecsek betegágyánál előbb Boka, majd a gittegylet többi tagja is megjelenik. Az orvos megerősíti, amit a házban mindenki tud: Nemecsek nem éri meg a reggelt. A felnőtt világ közönyös: Csetneky urat csak a ruhája elkészítése érdekli. Boka kis barátja halála után fáradtan és megtörten keres vigaszt a grundon.
A tóttól megtudja, hogy a grund tulajdonosa házat építtet arra a helyre, amiért ők harcoltak, amiért Nemecsek az életét adta.
Az elnéptelenedett a grund


Feladatok:
A füzetedbe a következőket másold be:
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk VI-X. fejezet

VI. fejezet – A haditerv
Boka ismerteti a haditervet, majd hadgyakorlatot tartanak. A nagybeteg Nemecseket Boka kíséri haza.
VII. fejezet – A hadüzenet
Gerébet visszafogadják a Pál utcaiak. A füvészkertiek követségével megállapodnak a háború szabályairól.
VIII. fejezet – A háború
Az ütközet a védők tervei szerint indul, de a vörösingesek megszegik a szabályokat. Nemecsek hőstettével eldönti a küzdelmet.
IX. fejezet – Gittegylet (2)
Nemecsek nevét csupa nagybetűvel írják a jegyzőkönyvbe.
X. fejezet – Nemecsek halála és a grund elvesztése
Boka és a gittegylet tagjai meglátogatják a haldokló Nemecseket. Boka megtudja, hogy a grundra ház épül.

Munkafüzet: 64.o. 12., 17.,18., 19.– Füzetedbe dolgozz!
                               14., 15., 16.

Jó munkát kívánok!
Éljen a grund!
Erika néni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése